Pensiile reprezintă aproape 13% din PIB-ul Uniunii Europene (UE), în timp ce în România procentul este de 8,8%. Deși suntem sub media europeană, nu facem notă discordantă față de majoritatea țărilor din regiune, după cum arată ultimele date publicate de Eurostat.
Oricum, media europeană este ridicată de câteva țări. Pe primele locuri ca pondere a cheltuielilor cu pensiile sunt Grecia și Italia, cu peste 16%, urmate de Austria, cu 15%.
Primele două sunt țările departe de a fi model de sănătate a finanțelor publice și au cel mai ridicat grad al datoriei suverane. În regiune, doar două țări sunt peste 10%, Polonia și Slovacia, în rest, mai obișnuite sunt procente de 8-9%.
Așa este în România, Cehia sau țările Baltice. În Ungaria, pensiile reprezintă doar 7% în țările din vest, ponderea pensiilor este mai mare și datorită faptului că datele iau în calcul toate sistemele de pensii, nu doar cele plătite de stat.
Astfel, au o pondere mai mare pensiile ocupaționale sau cele private. În est, acești piloni suplimentari de pensii sunt de dată mai recente și nu au ajuns la un grad ridicat de dezvoltare.